top of page
Vyhledat

Spánek a odpočinek v těhotenství

Jako těhotná se všude dočtete, že máte spát pouze na levém boku a ostatní polohy jsou nevhodné. Proč tomu tak je a co dělat, když prostě a jednoduše nemůžete spát – na to zkusím odpovědět v následujícím textu.


Vena cava inferior a aorta

Aorta či česky srdečnice je hlavní a největší tepnou těla, která rozvádí okysličenou krev z levé komory do těla. Vena cava inferior neboli dolní dutá žíla přivádí neokysličenou krev z dolních končetin, pánve a břišní dutiny do pravé srdeční síně. Obě cévy společně probíhají podél páteře – viz obrázek (na pravé straně modrá céva je dolní dutá žíla a na straně levé červená céva je aorta).



Když si těhotná lehne na záda, tíha dělohy omezí průtok krve oběma cévami. Útlak způsobí snížení krevního tlaku a snížení průtoku krve placentou – to také ovlivňuje srdeční tep plodu.

Pokud si na záda lehnete a ztíží se vám dýchání, je vám nevolno, potíte se a cítíte bušení srdce – jednoduše změňte pozici. ORGANISMUS ZDRAVÉ ŽENY SI S DOČASNÝM ÚTLAKEM CÉV PO ZMĚNĚ POLOHY SNADNO PORADÍ SÁM!!! Pokud vy nepociťujete žádné projevy, ale miminko v bříšku je hodně neklidné, může vám dávat najevo, že potřebuje, abyste si lehla jinak. Pokud se v noci vzbudíte v poloze na zádech, nemusíte nijak panikařit. Zkuste zvolit polohu na levém boku, či zvolit polohu „na břiše“ s nakročením (viz dále), nebo si mírně podložit pravou stranu zad, abyste byla lehce naklopená a odlehčila tak své dolní duté žíle.


Pro zajímavost, zde je snímek z magnetické rezonance (pohled od nohou směrem nahoru): těhotná ležící na levém boku a na zádech



Správné podložení je základ

Jakmile začne být bříško větší, je dobré se začít obklopovat polštáři a vytvořit si k odpočinku jakési hnízdo. Podkládání je důležité pro vaše vazy a svaly. Při lehu na boku táhne gravitace vaši dělohu a svrchní končetiny dolů, což klade velké nároky na děložní a pánevní vazy. Svaly také nemají moc prostor relaxovat. Dále nezapomínejte na všudypřítomné rozvolňující hormony, které pracují pro vás při přípravě na porod, ale mohou v průběhu těhotenství také pěkně potrápit – rozvolňující se pánev v oblasti SI skloubení? a stydké kosti, padající klenby nohou, blokující se žebra apod. Správné podložení zmírní tahy, které působí na vaše tělo – nedovolí vazům „pohnout“ s vaší pánví či jinými kostmi a vytvořit bolestivou blokádu. Tím se umožní svalům lépe relaxovat.

Pro správnou podporu nestačí jen kojící či těhotenský polštář, je potřeba více kousků. Při lehu na boku, ideálně levém boku, si podložte bříško menším polštářkem nebo složenou dekou. Dále využijete smotanou peřinu, velký polštář či menší kojící polštář mezi vaše nohy – koleno i kotník by měly být ve výši vaší kyčle (nebo mírně výš). Pokud máte velký těhotenský či kojící polštář, můžete ho dát před sebe a položit na něj svrchní ruku i nohu. Pokud byste měla velkou zásobu podložek, můžete si dát ještě něco za svá záda a pak měnit lehce polohu z lehu čistě na boku do polohy mírně naklopené vzad (obrázek 1 a obrázek 2)


obrázek 1 - poloha na levém boku

obrázek 2 - poloha na levém boku mírně klopená vzad


Spaní na zádech v posledním trimestru (někdy i dříve) nebývá pro maminky komfortní, také nebývá doporučováno z důvodu možného útlaku dolní duté žíly. Nicméně pokud jste zvyklá ležet na zádech a jinak prostě neusnete, je možné využít alternativní polohy – jednoduše si vypodložit pravou stranu. Na obrázku 2 je vypodložení velké a jedná se spíš o polohu na boku s mírným naklopením vzad, avšak princip je stejný: vezměte si smotanou deku nebo peřinu a vložte si ji pod pravou polovinu zad. Velikost podložky záleží čistě na vaší potřebě - od malé deky po kojící polštář (tak jako je na obrázku). Opět nezapomeňte podložit bříško, zde bude potřeba maličko větší polštář.



Poloha na břiše – cože?!

Možná vás to překvapí, ale spousta žen říká, že spává v těhotenství na břiše i v posledním trimestru. Já sama jsem takto spávala cca do 36. týdne. Nemusíte se však děsit, nejedná se o klasickou rozplácnutou polohu na břiše, ale zase jde o částečně naklopenou polohu. Lépe vám to osvětlí obrázek 3 – levý bok celý leží, pod břichem již není žádné podložení. Velký (kojící/těhotenský) polštář využijete k podložení nakročené nohy a svrchní paže. Je dobré si ještě přidat další polštáře pod nohu tak, aby bříško mělo dostatek místa. Další polštáře můžete ještě vložit pod hrudník a svrchní ruku, aby se vaše váha více přenesla sem a hrudník se příjemně opřel.


obrázek 3 - naklopená poloha na břiše s nakročením

Při troše hledání na internetu je možné najít i fotky těhotných odpočívajících na břiše a pod bříškem mají nafukovací kruh (nebo více kruhů). I to je možný způsob, pokud se spaní na břiše nedokážete vzdát. Varianta s nafukovacím kruhem vychází z konceptu Spinning babies.



Další možné polohy k odpočinku

Poslední dva obrázky znázorňují další možnosti, jak se dá odpočívat. Tyto polohy jsou spíše k relaxaci přes den (ačkoli já jsem v poloze na obrázku 5 v těhotenství spala ještě část noci před porodem). Polohu pololeh-polosed je pohodlná, ale má drobnou nevýhodu – gravitace tady působí na zádíčka miminka a může ho vést do zadního postavení (=jeho záda k vaší páteři). Pokud takto relaxujete, nebo v noci spíte, zkuste pak na chvíli zaujmout polohu na všech čtyřech – můžete se trochu rozhýbat kočičími hřbety, nebo se projít po pokoji po všech čtyřech (nebo rovnou vytřít podlahu). Tím navedete miminko zpátky do optimální pozice.


Obrázek 4 - pololeh-polosed


V poloze na všech čtyřech se dá také odpočívat. Můžete zvolit tzv. polohu dítěte, jen s tou úpravou, že dáte kolena široce od sebe, aby bříško mělo prostor, a ruce podél těla či pod hlavu. Na obrázku 5 je modifikovaná poloha dítěte s vypodložením polštářky – jeden pevnější válcovitý polštář dáte pod zadek a poskládanou peřinu či velký polštář pod hrudník a hlavu. Pod bříško již není potřeba další podložení. V případě, že máte menší břicho a moc by se vám prohýbaly záda, tak si zkuste pohrát s polohou kolen – posunem směrem k hlavě dostane pánev níž a přes tah svalů se více napřímí bedra. Nevýhodou této pozice je útlak cév dolních končetin – velmi rychle začnou brnět nohy, a pokud takto usnete, čeká vás při probuzení nepříjemný pocit mravenců v nohách.


Obrázek 5 - modifikovaná poloha dítěte


Zdroj obrázků:

a vlastní fotky




2 916 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page