top of page
Vyhledat

Tejpování po porodu císařským řezem aneb kde je možné samoošetření a kde je třeba odborník

Aktualizováno: 17. 2.

Každé zranění ke svému optimálnímu hojení potřebuje čas, přijetí a laskavou péči. Ovšem u jizev vzniklých porodem jde často pozornost mámy na tu malou novorozenou bytůstku, která vyžaduje péči 24/7. Ačkoli je pro celou rodinu svět poněkud chaotický, je velmi důležité nezapomínat, že právě novorozená máma potřebuje obrovskou dávku podpory a péče, aby mohla naplnit potřeby svého miminka. Do časné péče o matku proto spadá ošetření či samošetření jizvy.


Co to je kinesiotejp

"Kinesiotaping představuje funkční tejpování vyplývající z poznatků kinesiologie těla. Respektuje anatomické poměry a neurofyziologické zákonitosti těla. K tomu využívá techniky k ovlivnění svalů, vazů a šlach, fascií a lymfatického systému. Vhodná aplikace tejpu aktivuje reflexní odpověď organismu, jejímž cílem je odstranit patologické změny a pomoci tělu navrátit se do funkčního stavu." (Z knihy Kobrová,Válka: Terapeutické využití tejpování)

Fyzioterapeuté tuto elastickou samolepící pásku často využívají jako svoje “prodloužené ruce” pro udržení delšího efektu provedené terapie.

Možnosti použití jsou široké od korekce kloubních postavení, přes podporu svalů, podporu krevního a lymfatického toku, až ke snižování bolesti a zmírňování otoku. Vzhledem k jejich snadné aplikovatelnosti jsou vhodnou volbou při terapii jizev - třeba právě po císařském řezu!


Pojďme se podívat na různé techniky...


Lymfatický tejp

První dny po porodu jsou spojené s otokem a bolestí. Avšak první kontakt s jizvou a jemné dýchání do oblasti zranění je důležitým krokem pro přijetí jizvy jak po psychické stránce, tak po fyzické – aneb zavzetí nového do tělesného schématu. U císařské jizvy je potřebná také práce s otokem, kdy žena sama může své břicho a oblast třísel jemnými krouživými pohyby hladit rukou nebo pomocí soft míčku. Také je možné využít lymfatické tejpování, které nesmí zasahovat do hojící se rány. Lymfatický tejp „nadzvedává“ podkoží a umožňuje tak lepší cirkulaci, která je pro hojení a vstřebávání otoku nezbytná. Taktéž pomáhá při vstřebávání hematomu (modřiny). Tah tohoto tejpu je minimální avšak velmi účinný. Nevýhodou je, že si jej žena nemůže nalepit sama, ale potřebuje vyškoleného odborníka, aby správně tento tejp nalepil. Správně aplikovaný tejp pak vykonává svou práci několik dní (obvykle 3-5), a přesto umožňuje ženě (nebo jiné pečující osobě) pracovat s jizvou. Lymfatické tejpy se mohou aplikovat dokud přetrvává otok, což může být i v řádu týdnů.



Tejpování místa vpichu

(platí například i po očkování)

Je dobré nezapomínat ani na malou jizvu, která vznikla při aplikaci epidurální anestezie. I takovýto malý vpich při špatném zhojení může způsobovat bolesti. Nejjednodušší cestou prevence je aplikace malého crosstejpu na místo vpichu po 24 hodinách od provedené anestezie. Crostejp může aplikovat kdokoli bez školení, jen musí dbát na to, aby se tejp nikde neohnul či neskrčil. Pokud žena nejde na plánovaný císařský řez, nemusí si zoufat, že nemá po ruce crosstejp – s každou jizvou se dá pracovat i později, nic není tedy ztraceno!


Tejp na podporu zavinutí dělohy

Další možností je také aplikace tejpu pro lepší zavinutí dělohy, ovšem tuto variantu bych v kombinaci s porodem císařským řezem nedoporučila. Lépe své břicho i dělohu žena podpoří správným ovinutím do šátku. Šátek je vhodné uvazovat vleže na zádech, aby bylo zajištěno správné postavení dělohy. Utažení by mělo být pevné, aby ženě při pohybu poskytlo oporu pro trup a také zafixovalo čerstvou císařskou jizvu. Ve výjimečných případech je možné zkombinovat aplikaci tohoto typu tejpu s vhodnou fixací císařské jizvy - tuto kombinaci by však měl zvážit a aplikovat odborník!



Péče o samotnou císařskou jizvu

Jakmile se jizva zhojí tak, že již nezůstávají stroupky, je možné jizvu více prozkoumat. Ideální varianta je konzultace s odborníkem, který jizvu vyšetří a ošetří a vysvětlí ženě, jak dále se o jizvu starat. Ovšem při chaosu, který často šestinedělí provází, může žena sama svou jizvu prohmatat a vyhledat tvrdá a bolavá místa v jizvě. Na tyto oblasti si sama může nalepit crosstejp (jen musí dát pozor, aby nebyl skrčený). Pro první aplikaci je vhodné, aby na jizvě byly maximálně dva crosstejpy v jednu chvíli. Dříve se využívaly na tenko nastříhané tejpy nalepené do písmene X po celé délce jizvy. Tento způsob zbytečně tkáň zatěžuje množstvím materiálu a možným nestejným napětím v různých částech a mohl způsobovat mikrotrhlinky na kůži v místě jizvy (u crosstejpu je toto riziko menší). Pro zajištění ideálního hojení je nezbytná právě jemnost práce s tkáněmi – tu „pasivně“ zajistí právě crosstejp. Crosstejp má obvykle různou délku "trvanlivosti". Někdy se stane, že sám spadne ještě ten den, jindy vydrží přes týden. Osobně bych doporučila nechat tejp působit 3 dny a pak opatrně sundat a nechat kůži přes noc "vydechnout".

V pozdějších fázích, kdy už je jizva zhojená, ale přesto působí obtíže, je opravdu nezbytná návštěva terapeuta, který se péči o jizvy věnuje. Zde bohužel samoošetření pomocí tejpu nebude dostačující.




Další možnosti tejpování

Výše zmiňované způsoby aplikace jsou obvykle spojeny s prvními dny až týdny po porodu. Mohou se ovšem aplikovat i déle podle potřeb dané ženy. Po konzultaci s odborníkem je někdy vhodné využít i dalších více běžnějších možností - tejpování diastázy, "hvězdička" na stabilizaci bolavých eSIček či jiné techniky na zastabilizování kloubů, facilitaci či útlum svalové činnosti dle aktuálního stavu ženy.



Informace pro tento článek vznikly na základě poznatků z kurzů doktorky Prokešové a vlastní klinické praxe. Za konzultaci děkuji kolegyni Monice Kadlecové.


Poznámka pod čarou: ve své praxi využívám tejpy značky EPOS. Cross tejp pro ošetření jizev na počátku je vhodný typ "A" (na obrázku vlevo s nejmenšími čtverečky). Tyto tejpy oproti jiným (například dostupným v běžných obchodech) mají šetrnější složení a jejich lepidlo je vhodné i pro citlivou kůži.


Zdroje obrázků:

Obrázek 2 - tejp na zavinutí dělohy: z knihy Kobrová,Válka: Terapeutické využití tejpování

Obrázek 4 - správná aplikace croostejpu: vlastní obrázek

Obrázek 5 - vlastní foto tejpů, které používám v práci

100 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page