top of page
Vyhledat

Co s jizvou?! aneb Péče o jizvu (nejen) po císařském řezu

Aktualizováno: 20. 1.

Po císařském řezu jsou první dny v režii porodnice, ve které jste rodila. To kdy za vámi přijde personál a pomůže vám posadit se, vstát, doprovodit vás na toaletu a do sprchy, poprvé odstranit krytí jizvy - vše záleží na zvyklostech daného pracoviště.


Než přistoupíte k opečovávání oblasti jizvy, je dobré mít na paměti i pár dalších věcí:

- FIXUJTE JIZVU při pohybu

- NESPĚCHEJTE na sebe

- ODPOČÍVEJTE

- NEZVEDEJTE NIC těžkého

- pokuste se PŘIJMOUT JIZVU po psychické i emoční stránce

Je dobré si uvědomit, že císařský řez je přeci jen velká břišní operace. Od vás jako od mámy se očekává, že budete muset fungovat kolem miminka - tady více než kdy jindy je potřeba mít někoho stále k ruce, aby vám s miminkem pomohl.


Nyní k samotné péči o jizvu...

První dotek

Po porodu císařským řezem je důležitý kontakt - jemným dotekem se seznámit s místem, kudy přišlo na svět vaše miminko. Také pohlazením celého svého bříška můžete zjistit, jak a kde máte citlivá či naopak necitlivá místa.

Některým ženám není příjemné dotýkat se jizvy přímo. Můžete tedy zkusit kontakt přes oblečení či oblečení a deku. Pokud ani takovýto dotek není v tuto chvíli pro vás přijatelný, můžete poprosit někoho blízkého, zda by přiložil ruku na váš podbřišek a vy jste si mohla zavnímat své nově zrozené břicho.


Poté co se seznámíte se svým bříškem a jizvou, můžete svými dlaněmi zůstat plošně na oblasti jizvy a velmi pomalu začít jizvu rozhoupávat. Váš kontakt by měl být lehký - představte si váhu pětikoruny a takovou váhou začněte pomalu pracovat se svým podbřiškem.


Dech

Po seznámení se s vaším novým bříškem spočiňte rukama na jizvě (to je možné i ve chvíli, kdy ještě máte jizvu chráněnou krytím). Pomalu zkoušejte prohlubovat svůj dech, až se dokážete nadechnout do svého podbřišku. Vaše představa může být taková, že svým nádechem chcete pohladit dlaň/dlaně položené na jizvě. Dech je velmi jemný - ŽÁDNÝ SILOVÝ TLAK!!! Pokud nevíte, jakou sílu zvolit, představte si, že foukáte do pampelišky a nechcete odfouknout semínka, nebo že foukáte do pavučinky a nechcete ji roztrnout.


Pocit bezpečí a teplo

Když s sebou v porodnici máte svoji oblíbenou deku nebo šátek, využijte ji k zachumlání se. Je to vrstva navíc, která vám přinese pocit bezpečí a tepla. Navíc i přes tuto vrstvu můžete být v kontaktu sama se sebou a se svým novorozeným tělem. Také můžete přes látku začít jemně kontakt prohlubovat.


Šátek - bezpečí i opora

Zavinutí do šátku po porodu má mnoho benefitů. Kromě stažení pánevních kostí, přinesení pocitů bezpečí a tepla, může také sloužit jako opora pro vaše břicho a fixace jizvy. Nevíte-li jak na to, šátek uvazujte spíše volněji - bude vám poskytovat oporu ve smyslu pocitu bezpečí. Pevnější úvaz zkonzultujte s fyzioterapeutem či zkušenou porodní asistentkou. Když je šátek dobře pevně uvázán, poskytuje oporu vašemu břichu, fixuje jizvu a pomáhá se zavinutím děloze.


PO ODSTRANĚNÍ KRYTÍ


Nechávejte jizvu větrat

Netřeba využívat vějíř či větrák (slouží pouze pro ilustraci) - stačí každý den nechat jizvu chvíli odhalenou. Zkuste na závěr “větrání” znovu zkontaktovat oblast jizvy a do svých dlaní poslat pár něžných nádechů - pro sebe, pro svoji dělohu, pro svaly, fascie, podkoží a kůži, pro celé své tělo.



Střídavá sprcha

Pro obnovu krevní cirkulace i zlepšení citlivosti může sloužit sprchování jizvy. Samotný tlak vody ze sprchy vám může oblast příjemně promasírovat. Postupně zkoušejte kromě samotné “hydromasáže” přidávat i střídání teplé a studené vody alespoň 3x za sebou (začínat teplou a končit studenou). Po sprše můžete jizvu tzv. frotýrovat - tedy promasírovat pomocí ručníku, nebo jen s jizvou pobýt ve společném kontaktu a dechu.


Pomocníci při péči o jizvu

Pro zlepšení vnímání celého bříška, a nebo i pro obměnu práce s jizvou, můžete využít peříčko, kosmetické štětce, soft míček, měkký gumový míček, příjemnou plyšovou deku, šátek a mnohé další věci - kreativitě se meze nekladou. Důležité je, aby kontakt s materiálem byl příjemný nebo alespoň zajímavý. Zkoušejte pomocí různých materiálů přejíždět po břiše i po jizvě. Až jsou zhojené strupy a jizva je zpevněná (cca od 10. dne dál), můžete zkoušet i méně příjemné kontakty - například místo příjemných a měkkých vláken štětce zkuste přejet jeho druhým koncem.



PO ZHOJENÍ STRUPŮ


První kontakt do “hloubky”

Po odstranění stehů a zhojení všech strupů můžete kromě doposud zavedených technik péče o podbřišek přidat také první jemně hluboký kontakt pomocí masáže kosmetickým štětcem. Možná to bude znít zvláštně, ale udělejte si radost a kupte si hezký velký štětec (já jsem již dávno podlehla duhovému štětci na videu a moc ráda ho používám). Samozřejmě můžete využít i to, co už doma máte, ale pokud jste ho používaly na líčení, nejprve štětec vydesinfikujte a vymyjte.

Samotná masáž probíhá jako pohyb po spirále z povrchového kontaktu na kůži směrem dolů do hloubky. Pocitově se štětec pomalu po spirále zavrtává hlouběji a hlouběji.


Zmírnění otoku

Samotný dech pomáhá s rozhýbáním tekutin, takže to, co jste doposud “prodýchávaly”, vám bude sloužit i nadále. Soft míček nebo měkký míček vám může pomoci zmírnit otok ještě o něco efektivněji. Masáž by měla probíhat jemnými krouživými pohyby spíše po povrchu. Promasírujte si celé břicho (po směru hodinových ručiček), oblast nad jizvou, pod jizvou i samotnou jizvu. Důležité je nezapomínat na oblast třísel, kde se nachází mnoho lymfatických uzlin.



Masáž padajícího listu - BEZ OLEJE

Po přibližně deseti dnech by již jizva měla být dostatečně zpevněná a pro její další hojení je potřeba další intenzivnější péče - potřebujete tkáň adaptovat na tahy, které vznikají při běžném pohybu (chůze, vstávání, otáčení se, ohýbání se…). Přiložte své ruce na jizvu, kontakt by měl být plochý celou dlaní nebo dlaněmi. Postupně začněte s houpavým pohybem (nebo až jako byste chtěly nakreslit ležatou osmičku). Nejprve houpejte své břicho na povrchu a postupně - jako když na podzim padá list - houpavým pohybem promasírujte i hlubší vrstvy. Můžete si to také představit jako kráčení po schodech dolů - první schod je kůže - druhý schod je vrstva podkoží - třetí schod je fascie a svaly - čtvrtý schod už může být v hloubce pro uvolnění pobřišnice a orgánů. Masáž provádějte jednou nebo oběma rukama. Pohybujte se svým bříškem pomalu, klidně v rytmu vašeho dechu. Buďte na sebe nežné - nespěchejte a netlačte. Pokud něco bolí, chvíli s místem zůstaňte v kontaktu, dýchejte a počkejte, zda se bolest změní nebo dokonce rozpustí.


Bodová masáž - BEZ OLEJE

Opravdu hluboká masáž by měla přijít později - od šesti měsíců dál. Zde využijete nejlépe tři prsty: prostřední dáte na jizvu, jeden nad a jeden pod ni. Můžete zase krouživým spirálovitým pohybem postupně promasírovávat jednotlivé vrstvy z povrchu do hloubky, nebo v každé vrstvě kreslit hvězdičku. Pokud zvolíte "hvězdičku" postupujte pomalým pohybem několikrát nahoru a dolu, pak několikrát vpravo a vlevo, diagonálu jedním směrem a diagonálu druhým směrem. Je to zdlouhavější postup, ale často i účinnější. Postupně projděte celou oblast podbřišku - od kosti ke kosti. Pomocí svých prstů můžete vnímat, jak se chová jizva a jak tkáně kolem. Můžete cítit, že některá místa jsou pevnější, že je někde schodek nebo propad. Právě tyto “nerovnosti” takto zacílenou masáží můžete více propojit a zharmonizovat. Opět platí, buďte na sebe jemné a hlavně nespěchejte. Najdete-li “zádrhel”, místo, které je pevné/slepené, zůstaňte v kontaktu s místem a dopřejte mu čas a setrvalý jemný tlak než ucítíte změnu - jakési tání.


Opečování pro bříško

Dopřejte svému bříšku pozornost i pomocí masáže celého břicha - můžete pracovat na sucho nebo s olejem. Úplně nejlepší však bude, když se necháte opečovat od druhé osoby. Směr masáže by měl být od pravé kyčle nahoru k pravým žebrům - promasírovat podžebří zprava do leva - od levých žeber dolů k levé kyčli… nebo zjednodušeně po směru hodinových ručiček (po směru uložení vašeho tlustého střeva).





Na co ještě nezapomínat...


Břicho

Při masážích se sice hodně dbá na jizvu, ale nezapomínejte promasírovat celé své břicho. I když půjdete do cílenějšího, bodového kontaktu, prohmatejte si také oblast pod jizvou a nad jizvou. Hodně dynamicky a krouživě rozmasírujte okolí svého pupíku. Do hlubokých kontaktů se pustťe i v oblasti vašich podžeberních oblouků a lopat kyčelních.


Fixace jizvy

V prvních dnech po císařském řezu je důležitá fixace jizvy. Snažte se při každém pohybu jednou rukou (nebo oběma) držet oblast jizvy. Nejvíce při otáčení, vstávání, sedání apod. Pokud je nepříjemné se jizvy dotýkat přímo, můžete zvolit dotyk přes oblečení, přes šátek nebo pevný polštářek. Také je možné využít pevné vnější opory přes šátek.


Mazání

K mazání jizvy přistupte až je na povrchu zhojená – strup nevadí, ale nesmí mokvat. Jizva se masíruje na sucho, aby ruce a prsty neklouzaly. Až po masáži použijte krém nebo olej. Konkrétní doporučení by vám měli dát v nemocnici. Obecně můžete využít květový hydrolát v kombinaci s olejem (např. šípkový olej, třezalkový olej, rakytníkový olej); měsíčkovou mast; hemagel... Vyhněte se krémům, které obsahují vazelínu – váže pod sebou vodu. Také nepoužívejte zinkové masti (např. známý Sudocreme), který pokožku vysuší. Sporné je i užití sádla, ale v tomto případě dejte na vlastní pocity.



Děkuji za spolupráci Julii Bischofové, za konzultace a cenné rady Nadě Rucké a Ivě Korábové a také všem svým klientkám.

1 776 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page